Mikä ihmeen hamppu?

What is Hemp?

Are you familiar with the Hemp plant and it's benefits? Learn more by watching the short video below, or visit our education page on our website for more info. >> http://ow.ly/8nEB30feM7A#hemp #cannabinoids #hempucated #hempmeds

Posted by HempMeds on Monday, September 18, 2017

Hamppu on kannabis-sukuinen kasvi, jota on viljelty ja käytetty kautta vuosituhansien. Sen kulku meille Eurooppaan kulki Silkkitietä pitkin leviten nopeasti vaikutuksensa ja monikäyttöisyyden vuoksi. Hampusta on muutamaa lajia, jotka usein sekoitetaan keskenään.

Hampun historiasta tiedetään aika paljon. Se ulottuu tuhansien vuosien taa, ja esim. muinaiset aateliset on haudattu Egyptiin pyramideissa oleviin hautoihin kannabiskasvin kanssa. Kannabista ovat ihmiset käyttäneet jo keräillessään villejä kasveja ja miesten ollessa riistalla; miehet lievittääkseen metsästyksessä saatuja haavoja ja naiset synnytyskipuihinsa. Kannabiksen mieleen ulottuva vaikutus unohtaa traumoja on auttanut naisia unohtamaan synnytystuskia, edistäen näin ihmissuvun jatkumisen. Joten ei niin paha, ettei jotain hyvääkin?

Teollisuushampusta kun on kyse, sen on kerrottu pystyvän korvaamaan kaikki mitä raakaöljystä voidaan valmistaa. Hampusta on Henry Ford aikoinaan rakentanut autonkin! Hampusta on tehty köysiä, purjeita laivoihin ja esim. Levikset on tehty hampusta joskus.

Tätä autoa ei kyllä rakentanut Henry Ford...

Vielä tänä päivänäkin meillä luullaan, että hamppu on huume, jota vastaan pitää kaikin voimin. Silloin puhutaan kannabiksen Cannabis Indica -lajikkeesta. Sillä on kuuluisa psykoaktiivinen vaikutus (joka aiheutuu THC:sta, joka läpäisee veriaivoesteen), mikä koetaan joko miellyttävänä euforisena tunteena, joka rentouttaa ja saa aikaan mm. luovuuden lisääntymistä. Toisilla se saattaa tuoda tullessaan myös pelätyn mielenterveyteen vaikuttavan sekavan olon, jota ei itse pysty hallitsemaan. Siihen vedotaan usein, jos halutaan vastustaa hampun käyttöä. Cannabis Indica -lajikkeella on myös terapeuttisia vaikutuksia, jonka vuoksi siitä on kehitetty synteettinen versio lääkkeenä. Siitä enemmän lääkevalmistajien sivustoilta.

Cannabis Sativa L:stä on myös lukuisa määrä eri hybrideitä, joita on kasvatettu lisäämään haluttua vaikutusta, oli se sitten euforista oloa (nk. marijuana) tai lisäämään CBD:n määrää, koska kaikki eivät halua sitä psykoaktiivista vaikutusta laisinkaan. Cannabis -kasvilla on joka tapauksessa paljon terapeuttisia vaikutusta, mutta lainsäädäntö estää niiden kaikkien viljelyn ja käytön.

Hamppu on yksi tutkituimpia kasveja maailmassa. Sen käyttöä tutkitaan monella saralla - niin terapeuttisessa mielessä kuin rakennusmateriaalina, tekstiiliteollisuudessa, muovin korvikkeena, energian lähteenä kuin ravintonakin. Hampulla on sanottu olevan tuhansia käyttötarkoituksia, joten tulevaisuus näyttää mitä kaikkea saammekaan hampusta?

Kasvina se kuitenkin hoitaa niin maaperää kuin ihmisiäkin. Toivottavasti sen kasvatus lisääntyy myös meillä Suomessa!

Hampusta on innostuttu myös meillä Suomessa!

Turun AMK aloitti talon rakennusprojektin, jossa hampulla oli tärkeä roolinsa. Projekti on saatettu loppuun ja tuloksetkin kaikkien nähtävillä.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
LinkedIn
Instagram