EKJ eli Endokannabinoidijärjestelmä

Endokannabinoidijärjestelmä on kehon suurin itsesäätelyjärjestelmä. EKJ löydettiin v.1988 vahingossa kun huomattiin, että kannabista nauttiessaan ihmisen elimistössä aktivoitui eri puolilla kehoa solureseptoreita. Siitä lisää dokumentissa  'The Scientist'.

Sanan alkuosa 'endo' viittaa englanninkieliseen sanaan endogenous eli kehon itse tuottamaan. Kannabinoidit ovat kemiallisia yhdisteitä, joita on erilaisia. Silloin kun keho itse tuottaa niitä, puhutaan endokannabinoideista. Kannabinoideja saadaan myös kasveista, jolloin on kyse fytokannabinoideista. Kannabinoideja tuotetaan myös synteettisesti, jolloin puhutaan synteettisistä kannabinoideista. Niitä kehittävät mm. lääkeyhtiöt tehdessään lääkkeitä kannabinoideista.

Tunnettuja endokannabinoideja ovat Anandamide sekä 2-AG.  

Niitä on muutamia muitakin, mutta em. ovat eniten tutkittuja.

Kannabinoideja hampusta

Monista kasveista saa kannabinoideja, mutta hamppu on melko ylivertainen sen suhteen, koska siitä niitä saa niin paljon. Hampusta saatavia kannabinoideja ovat mm. CBD ~ cannabidiol, CBDA ~cannabidiolic acid, THC ~ tetrahydrocannabinol, THCV ~tetrahydrocannabivarin, CBN ~ cannabinol, CBDV ¨~ cannabidivarin, CBG ~ cannabigerol. Niitä on lukuisia muitakin, tässä vain muutama.

Synteettisiä kannabinoideja saa mm. lääkevalmisteista, esim. USA:ssa käytetty Marinol ja Suomessakin käytetty Sativex. Niiden yhteydessä sekä kannabiksen eri lajeista puhuttaessa on kyse lääkekannabiksesta. Niissä on erilaisia pitoisuuksia eri kannabinoideja, usein kuitenkin psykoaktiivisen THC:n osuus on korkeampi kuin elintarvikkeiksi luokitelluissa tuotteissa.
Synteettisiä valmisteita tehdään myös itse, vaikutus saattaa yllättää...niistä ei ole itselläni tietoa tai kokemusta, joten jätän sen tästä yhteydestä pois.

Supertietokone

EKJ:ää kutsutaankin kehon supertietokoneeksi, joka mahdollistaa solujen tiedonvälityksen toisilleen. Solut toimivat ikäänkuin yksittäisinä tietokoneina, jotka viestivät toisilleen (oma messenger) käynnistäen erilaisia reaktioita viestin mukaan.
Kannabinoidit vaikuttavat elimistössä reseptorien (solujen omat antennit) välityksellä.

Reseptoreita löytyy paljon eri puolilta kehoa. On CB1, CB2 ja uusimpana löytönä CB3 -reseptoreita. Kun reseptorit aktivoituvat, ne aikaansaavat erilaisia kemiallisia reaktioita, jotka käynnistävät järjestelmästä riippuen eri vaikutuksia, esim. vähentäen stressiä ja lisäten verenkiertoa jollekin alueelle. 
Kun nautitaan kannabinoideja vaikka suun kautta, ne aktivoivat CB1 ja CB2 -reseptoreita, jotka käynnistävät kehon oman endokannabinoidien tuotannon, riippuen kehon alueesta, esim. aivoissa Anandamidin tuotannon. Se tuottaa meille hyvän olon tunteen ja lisäten ruokahalua. Anandamidi onkin nimetty sanskriitin kielen mukaan Ananda, joka tarkoittaa autuasta oloa (engl. bliss).

CB1 -reseptoreita löytyy lähinnä keskushermostosta sekä jonkin verran sisäelimistä. Kuvan siniset pisteet kuvaavat CB1 -reseptoreita.

CB2 -reseptorin kautta toimiessaan kannabinoidien katsotaan vähentävän tulehdusta immuunipuolustusjärjestelmän kautta. CB2 -reseptoreita on imurauhasissa, iholla ja veressä, myös jonkin verran aivoissa, mutta ei keskushermostossa. Kuvan vihreät pisteet kuvaavat CB2 -reseptoreita.

EKJ:llä on erittäin olennainen ja tärkeä osa meidän hyvinvoinnin kannalta, koska se aktivoituu tarvittaessa. Siihen liittyy myös entsyymit, jotka syntetisoivat ja pilkkovat kannabinoideja. Kannabinoidit eivät kuitenkaan varastoidu kehoon, vaan oma tuotanto aktivoituu silloin kun tilanne sitä vaatii. Kun esim sinulla katkeaa luu, EKJ toimiessaan käynnistyy ja voi nopeuttaa eri prosessien kautta luutumista jopa 30%!

CB1 -reseptorit aktivoituvat lähinnä THC:sta, sijaiten enimmäkseen keskushermostossa. Näin ollen vaikutus tunnetaan seuraavissa toiminnoissa:

  • liikettä ohjaavat
  • ahdistus ja stressi
  • pelko
  • kipu
  • ruokahalu
  • palkitseminen
  • liikekontrolli

Koska CB1 -reseptoreita on paljon aivoissa, ovat ne vastuussa myös hampun (kannabiksen) lyhytkestoisen muistin, kognition, mielialan ja tunteiden kanssa. Myös kivun tuntemus, lihasten liike ja hermoston suoja kuuluvat sen piiriin.

CB2 -reseptorit aktivoituvat ensisijaisesti CBD:stä sijaiten verisuonisssa, haimassa ja sidekudoksessa.

Niiden rooli tunnetaan mm.seuraavissa toiminnoissa:

  • sairauksien aikana oleva tulehdus
  • traumojen jälkeinen tulehdus
  • laajalti immuunipuolustukseen liittyvät reaktiot

Klinninen endokannabinoidien puutostila

On esitetty, että ihmisillä on krooninen endokannabinoidien puutostila, joka johtaa useimpien sairauksien syntyyn ja ylläpitää niitä. Fytokannabinoideja nautittaessa säännöllisesti, aktivoimme jälleen oman tuotannon, ja ylläpidämme kehon omaa kykyään hoitaa itse itseään.

EKJ:tä tutkitaan paljon eikä siitä tai sen vaikutusmekanismeista suinkaan tiedetä kaikkea, ja uutta tietoa saadaan jatkuvasti.
Lisätietoa EKJ:sta ja endokannabinoidien puutostilasta löytyy paljon internetistä. Suosittelen tutustumaan!

 

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
LinkedIn
Instagram